06 feb

Gyógyító mesék 2.- Ha nem akar kakilni a gyerek

Nem ritka, hogy egy kisgyerek egyszer csak úgy dönt, hogy nem szeretne kakilni. Először mikor még csak 1-1 nap telik el, nem tűnik még komolynak a probléma, de amikor a visszatartás miatt később csak sírás és vonyítás közben tudja elengedni  a kakit, a  legtöbb szülő döbbenten áll.  Mi történt a gyerekkel? Miért csinál magának ilyen gondot? Mert minél tovább visszatartja, annál fájdalmasabb lesz a kakilás,  és sokszor nem segít a rostos étkezés, a mozgás, a székletlazító sem. Annyira egyszerű lenne minden, ha belátná a gyermek, hogy minden nap menni kell vécére, de ő mégsem akar kakilni. Egy sikeres alkalom után 2-3 napig mindenki megkönnyebbül, de aztán ahogy jön az inger, a gyermek egyre inkább szorítja a fenekét, mindenki egyre feszültebb. A legnagyobb nehézség, hogy a szülő a sok-sok trükk után is látszólag tehetetlenül áll, és kénytelen végig nézni ahogy szenved gyermeke. Annak ellenére, hogy a gyermeknek sem jó a székletürítés körüli hercehurca, mégis kitart az elhatározása mellett, hogy ő már pedig nem akar kakilni.

De miért nem akar kakilni a gyerek?

 • Egyszerűbb esetekben a többi gyerektől hallott “rémtörténet” ( pl:  A kakival együtt őt is befogja szippantani a wc. ) is megakadályozhatja őt abban, hogy nyugodtan végezhesse a dolgát. Egy rövid beszélgetés után, ilyenkor azonban hamar rendeződni szokott a baj.
 • Egy előző fájdalmas kakilás is lehet ok. Gyermek fél, hogy megint fájni fog neki ha wc-re megy.
 • Ugyanakkor a gyermek érezheti azt is, hogy ő akarja irányítani a testét, szeretné a kontrollt kézben tartani. Igénye van arra, hogy minél több helyzetben megtapasztalja a saját önállóságát, hogy dönteni tudjon életét érintő dolgokról. Sajnos erre egy nem megfelelő területet választ. Ezeknek a gyerekeknek sokat segít, ha egyre nagyobb szabadságot kapnak szüleiktől.
 • Vannak, akik azért nem akarnak kakilni, mert dacosak, dühösek. Haragszanak a világra, a szülőkre például, mert kistestvérük született. Haragjukat viszont nem a megfelelő módon fejezik ki. Egyszer egy  apuka, nagyon jó érzékkel annyit mondott a kislányának: “Tudod drágám, anyának és apának nemet mondhatsz, ha akarsz, de a kakinak nem lehet.”
 •  Érdekes tapasztalat, hogy a gyerekek egy részénél, akik nem akarnak kakilni, előfordul a családban válás, hosszabb hetekig tartó távollét a szülőtől, haláleset. Mintha ezek a gyerekek, nem akarnák elengedni valakit. Később pedig ez az érzés tör fel belőlük, mikor kakilniuk kell.

Megoldások, ha nem kakil a gyerek

 • Maszatolós játékok pl: festés, temperázás. Nem fontos ilyenkor az esztétikum, sokkal inkább annak van jótékony hatása, minél többet maszatol, pacsmagol a gyerek.
 • Gyurmázás, agyagozás, sarazás. Kislányoknak tésztagyúrás. Itt is elsősorban a nyomkodás, az anyaggal való munka számít. Gyurmakészletekhez lehet kapni kiegészítő (gyurmakinyomó) játékot, amibe beletöltheti és kinyomhatja a gyermek a gyurmát. Ha nincs ilyen, akkor egy levágott sarkú uzsonás zacskó is nagy szolgálatot tehet. Ragadjuk meg az alkalmat a játék közben és dicsérjük meg a gyereket, milyen ügyesen kinyomta a gyurmát!
 •  Kalapácsos, ütögetős játékok.
 • Sok-sok beszélgetés arról, ha minden nap kakil akkor nem fog fájni, ha wc-re megy. A kakilás az élet természetes része, mindenki kakil, apa, anya, tesó is.
 • Mesék. Tavaly én is írtam egy gyógyító mesét, A sárga tempera címmel, amit az oldal alján meg is talál. Jó szívvel ajánlom most is azoknak a szülőknek, akinek a gyereke nem akar kakilni.  A mesében  pontozott részeket fog látni. Azért vannak ezek a pontok,  hogy egy kis átalakítással személyre szólóvá tehesse a mesét gyerekének. Ezekre a pontokra  tudja írni pl: gyermeke kedvenc színét, illetve nevét.

 

Gyógyító mese: A …………(sárga) tempera

 

Fotó: pannamoo

Fotó: pannamoo

Hol volt, hol nem volt egy messzi országban, annak is a legközepén egy házikó. Itt lakott az egér család. Egér papa, egér mama és három kisegér. A kisegérkék nagyon szeretek játszani, fűben ugrándozni, futkározni. Egy nap egér papa egy doboz temperát hozott haza gyermekinek, benne egy meseszép …………. (sárga) színű festékkel.

– „Juhé, juhé! Festeni fogunk!”- ugrándoztak örömükben a kisegerek.

Egér papa gyorsan lecsavarta a festék kupakját, és megpróbálta kinyomni a ………..  (sárga) temperát a tubustól. Nyomta, nyomta, de a tempera nem jött ki.

„Gyere Mama! Segíts nekem!”- hívta a feleségét. Egér papa és egér mama most már egyszerre nyomták a tubust. Nyomták nyomták, de a festék csak nem jött ki.

„Ó jaj! Nem tudunk majd festeni”- sírtak a kisegerek.

„Ne sírdogáljatok! Gyertek inkább segíteni!”- hívta őket is egér papa.

Összekapaszkodtak az egerek és immár közösen nyomták tovább a tubust. Nyomták, nyomták egyre erősebben nyomták, de a festék csak nem jött ki a tubusból. Keserves sírásra fakadtak a kisegerek. „Nem fogunk tudni festeni!”

Ekkor ébredt fel a legkisebb kisegér. „Cin-cin, juj de jót aludtam!”- azzal nagyot nyújtózkodott. „Édes testvérkéim, hát ti miért sírtok ilyen keservesen?”- kérdezte.

– „Azért sírunk, mert édesapánk hozott egy doboz temperát, benne egy csodaszép ..…….  (sárga) festékkel. Úgy szeretnénk festeni vele, de hiába, mert nem tudjuk kinyomni a tubusból a temperát.”

„Ó csak ez a baj! Egyet se búsuljatok, majd én kinyomom!”- válaszolta vígan a legkisebb kisegér.

– „Te? Te fogod kinyomni legkisebb kisegér?” –hitetlenkedtek a testvérei.

„Igen én. Figyeljétek meg kettőt ugrok, és már kint is lesz a festék.” Azzal odament a temperához, nagyot lendített a kezén és hangos kiáltással: HOPP-HOPP már rá is ugrott a festékes tubusra. Lássatok csodát, amint ráugrott a ……….. (sárga) tubusra, már ki is jött a festék mindenki nagy-nagy örömére. A kisegerek vidáman éljenezték kistestvérüket, és nagy lelkesen ecsetet is ragadtak.

Tudod ……………….. (Viki), ebben a mesében a legkisebb kisegér volt a hős, mert mindenki nagy örömére kinyomta a tubusból a temperát.

banner_telefonszamos

6 thoughts on “Gyógyító mesék 2.- Ha nem akar kakilni a gyerek

 1. Szerintem is, nyomás helyett elengedés a megfelelő kifejezés. Nyomásra csak székrekedés esetén van szükség.

 2. Köszönöm a mesét. Nálunk a 3 éves a kakiláshoz pelust kér, nem hajlandó a bikobe, wc-be sem. Mit lehet tenni, hogy feloldjuk nála ezt a problémát? Köszönöm a választ

 3. Nagyon hálás vagyok az írásodért!! Küzdünk…
  Elolvastuk a mesét, kinyomtunk a barna gyurmát egy zacskó levágott csücskén.. és máris könnyebben ment. Köszönjük:-)))

 4. Nagyon egyetértek ezzel. Jó, hogy megosztotta ezt az információt.

 5. Eleve a nyomást, az erőlködést, nem tartom helyesnek. Sok későbbi hasi probléma előidézője lehet, főleg nőknél. A lassú kilégzés, a levegő kifújása a jó módszer a lazításra, az elengedésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.