02 dec

De Anyu mondd meg: Tényleg létezik a Mikulás?

Közeleg a december 6-a. Már sok gyermek önfeledten várja a Mikulást, de mindig vannak, akik szép lassan rájönnek az igazságra. Meddig hagyjuk, hogy gyermekünk mese világban éljen, mit feleljünk, ha a gyermek a Mikulásról kérdez? Összegyűjtöttem pár kínos kérdést és választ a Télapóról, de előtte jó ha értjük miért is ragaszkodnak a gyerekek a Mikulás alakjához.

 

Meddig hisznek a gyerekek a Mikulásban?


Általában 6 éves korig igen élénk fantáziája van a gyerekeknek, az ő hétköznapi életüket is csodák, hercegnők és különleges képességű harcosok hatják át. A képzeletvilágukban minden megtörténhet az állatok beszélnek, az emberek tudnak repülni, miért ne létezhetne egy piros ruhás öreg bácsi, aki mindenkinek csokit hoz december 6-án? A Télapó egyébként is maga a jóság: Kedves, mosolygós és jószívű, egy olyan nagypapa, amelyet mindannyian szerettünk volna. A Mikulás alakja mindemellett azt sugallja, hogy jó dolgok is történnek a világban. Különösen azoknak a gyerekeknek van nagy szüksége erre, akik nehéz időszakon mennek át. (pl: Külön költöztek a szüleik, súlyos beteg van a családjukban.)  A gyerekek képzeletvilága azonban nagyon más, ott minden megtörténhet, akár erősnek és hatalmasnak is képzelhetik magukat egy csodákkal teli világban. Nincs értelme megfosztani őket ezektől az álmaiktól. Ráadásul a képzelődés fontos része is a fejlődésüknek, engedjük hadd szárnyaljon a fantáziájuk.

 

Miért van ennyi Mikulás és melyik az igazi?

Karácsony közéletével jó néhány Mikulással lehet találkozni. Egy az óvodában, egy apa munkahelyén, egy a Tescoban a gyerekek hamar gyanút fognak a sok különböző télapó láttán. Gyermekünket egyre jobban foglalkoztatja majd, hogy mégis melyik lehet az igazi Mikulás, miért nem igazi a szakálla annak a Télapónak, akivel az előbb találkozott. A gyerekeket megnyugtatja az a tudat, hogy létezik egy igazi Mikulás, de annyira nagyon sok dolga van, hogy nem lehet ott mindenhol egyszerre, ezért páran beöltöztek, hogy segítsenek neki. Ez a válasz, akkor is megnyugtatóan hat a gyerekekre, ha azt firtatják, miért van annyi Mikulás csoki az üzletben, és miért vette meg néni, ha úgyis kap majd egyet a Télapótól.

 

Anyu, ugye te is hiszel a Mikulásban?

5291662503_63c282c919_oAz egyik legnehezebb kérdés, amire válaszolnunk kell. Hazudjunk, hogy fenntartsuk gyermekünk álmát, vagy legyünk realisták és mondjuk el, hogy Mikulásban csak a gyerekek hisznek, no és a csoki-és játékgyárak, akik azt szeretnénk, hogy minél többet vásároljunk. Elég kiábrándító lenne így az igazság, főleg hogy ez csak az igazság egyik fele. Az ünnepeknek része a várakozás és a közös élmények.  Adjuk meg a módját az ünnepeinknek, tegyük varázslatossá gyermekeinknek az időt, amit együtt töltünk velük!

„Nem az a lényeg, hogy tényleg létezik-e a Mikulás, vagy mennyi profitot várnak az üzletek, hanem ha együtt játszunk, akkor csodálatos pillanatokat szerezhetünk.„

Könnyen lehet, hogy gyermekeink a legszebb emlékeik között őrzik majd ezeket az ünnepeket, és biztos vagyok benne, hogy nem fogják feldúlt kamaszként a szemünkre vetni, hogy hazudtunk nekik, mikor a Mikulásról kérdeztek.

 

Mondd meg: Tényleg létezik a Mikulás?

Az 5 éves Evelein járt nálam foglalkozáson. Nagyon lelkesen mesélt a közelgő ünnepről, nagyon várja a Télapót és bízik benne, hogy jó sok csokit fog kapni. Azonban egyszer csak elkomolyodott az arca, egy kis kérlelésre elmondta, hogy a fiúk dedósnak csúfolták az oviban mert, hogy még mindig hisz a Mikulásban. Pedig állítólag nem is létezik, csak egy mese az egész. Nekem is szegezte rögtön a kérdést: Tényleg létezik a Mikulás?

Mit lehet ilyenkor tenni? Szerintem a legjobb, ha ilyenkor egy kicsit puhatolódzunk, mielőtt bármit mondanánk.  Fontos, hogy megtudjuk valóban konkrét választ vár-e gyermekünk vagy csak szeretné, ha elhessegetnénk a kételyeit. Persze azt senki sem szeretné, hogy kinevessék a gyermekét az iskolában, de mégsem tanácsos túl hamar felfedni a titkot. Ha ideje korán mondjuk el az igazat, nem biztos, hogy készen áll rá már gyermekünk. Inkább igyekezzünk kipuhatolni, miként vélekedik ő? Ha azt mondja, mint Evelin, hogy ő hisz benne, de a fiúk szerint nem létezik a Mikulás, akkor elmondhatjuk neki, hogy bár nem mindenki hisz a Télapóban, de mi igen, és mivel ennyire várjuk el is fog hozzánk jönni.

 

 

És amikor eljön az igazság pillanata

 

Egyszer eljön a pillanat, amikor minden mese véget ért, és gyermekünk ráérez a valóságra. Ha szeretnénk felfedni előtte az igazságot mindenképpen lassan kezdjünk hozzá. 5 és 7 éves kor között egyre többet kételkedik már egy gyermekek a csodákban, de engedjük meg, hogy gyermekünk a maga ritmusába rakja össze a dolgokat. Ha kérdez, nem kell feltétlenül mindent egyszerre elmondanunk. Sokszor az is elég, ha felhívjuk a figyelmét néhány furcsa dologra, ezeken később úgyis elgondolkodik majd, ha egyedül lesz. „Szerinted van olyan, hogy valaki szabadon bemehet minden lakásba?”

Van egy átmeneti időszak, amikor a gyerekek már tudják az igazságot, mégis játsszák a mesét, kikészítik a kis csizmát. Ez egy teljesen normális jelenség, intellektuális érettségüknél fogva átlátják a Mikulást történetét, de ettől még újra szeretnék átélni az érzést, hogy valaki csak azért, hogy örömöt szerezzen nekik, besurran a házba és csokoládét és ajándékot tesz a cipőkhöz.

Ha bizonyosak vagyunk benne, hogy gyermekünk tudja az igazságot (Ha visszakérdezünk, és azt feleli, hogy szerinte sem létezik a Mikulás.), akkor tapintatosan meg is erősíthetjük.

“Bár a Mikulás nem létezik, de ez az ünnep, mindig is ünnep marad, és cipődben is mindig lesz ajándék. Tudod a Mikulás története egy szép mese, amelyet szerte a világon nagyon régóta mesélnek a szülők a gyerekeiknek .”

 

Amikor a nagyobb testvér már tudja az igazat

mikulas

Picit nehezebb a helyzet, ha több csemeténk van. Mivel könnyen lehet, hogy nagyobb gyermekünk gyorsan továbbadja friss tudását, és egy perc alatt lelepleződik a Télapó az egész család apraja-nagyja előtt. Amikor ennyire nyilvánvaló a helyzet az egyik gyermeknek, akkor egészen új problémákkal szembesülünk. Az általam ismert családoknál legtöbbször az a módszer vált be, hogy megkérdezték a nagyobb testvért, szeretne ő részesévé válni a csodának, most hogy már tudja a titkot. Ha kedve tartja, lehet ő is Mikulás, bárkit megajándékozhat egy kis kedvességgel. Persze ennek egy feltétele van, mindent a legnagyobb titokban kell tennie. Nem árulhatja el a Mikulás titkát a kisebbeknek, hogy a csodát újra átéljék, egész addig míg olyan nagyok nem lesznek, hogy mind együtt játsszuk majd.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.